Wijken

Wijken Kralingen-Crooswijk

Kralingen-Oost / Kralingse Bos

Kralingen-Oost is een karakteristieke buurt met een historische uitstraling en een rustig stedelijk en groen woonmilieu. Kralingen-Oost vormde vroeger de overgang van de stad naar het ‘groene buiten’. Bekende voorbeelden hiervan zijn Rozenburg, Honingen en Woudestein. Het gebied is voor een groot deel een beschermd stadsgezicht.

Kralingen-West

Kralingen-West is een levendige wijk. Voor een groot deel wordt dit gebied omringd door water. De Boezem, die Kralingen en Crooswijk met elkaar verbindt, stroomt door Kralingen-West. De wijk bestaat uit zes verschillende buurten (Jaffa, Vredenoord, Jericho, Gashouderbuurt, Vlinderbuurt en Lusthof). Elke buurt heeft zijn eigen sfeer.

Struisenburg

De wijk wordt begrensd door de Oostzeedijk in het noorden, de Oude Plantage in het zuidoosten, de Nieuwe Maas in het westen en het Oostplein. Struisenburg is een gemengde wijk. Aan de westkant zijn veel horecagelegenheden en langs het water van het Boerengat staan grote kantoorpanden. In de rest van de wijk overheerst de woningbouw.

De Esch

Op het voormalig drinkwaterleidingterrein (DWL) is De Esch als woonwijk ontwikkeld in de jaren tachtig. De Esch is een van nieuwste wijken met mooie vergezichten over de Nieuwe Maas. De Esch is vernoemd naar de gelijknamige polder. Een groene wijk met natuurpark De Esch als juweeltje.

Oud Crooswijk

Oud Crooswijk ligt tussen Kralingen en het centrum van Rotterdam en op een steenworp afstand van het Kralingse Bos. Crooswijk is een van de oorspronkelijk Rotterdamse buurten (in tegenstelling tot veel andere buurten in de stad, die van oorsprong zelfstandige dorpen waren) en de wijk wordt sterk geassocieerd met de ‘echte’ Rotterdammer en het Rotterdams dialect.

Nieuw Crooswijk

Het aantrekkelijk gelegen Nieuw Crooswijk is een relatief kleine wijk in het noordwesten van Kralingen-Crooswijk. Nieuw Crooswijk is een herstructureringsgebied. Uit een vrij gesloten wijk met relatief kleine huizen verrijst een groene stadswijk met een rijke variatie aan nieuwe woningen, bedrijven en voorzieningen. Een wijk met een perfecte locatie.

Rubroek

Rubroek is een wijk waar groen en woningbouw elkaar afwisselen. Dit stukje Kralingen-Crooswijk grenst aan het centrum. De wijk wordt begrensd door de Crooswijksesingel in het noorden, de Boezemweg in het oosten, de Goudsesingel in het zuiden en de Rotte in het westen.